Än slank han hit och än slank han dit

08 januari 2020 Lily_Hansen

En halkbana är en träningsbana för bilar och motorcyklar med ett underlag som medvetet är skapat för att påminna om vinterns isiga väglag. Man får här prova på att starta, bromsa och svänga för att träna sig på ett säkert sätt inför de utmaningar som kan komma i verkliga livet. 

Halkan skapas antingen av vatten på halkbanan eller en slags ställning som bilen är monterad på för att skapa illusionen av halka, som kallas Skid-Car. Halka är något som man normalt tänker har med vinter och is att göra, men en riktigt regnvåt vägbana på sommaren kan också skapa mycket hala förhållanden.

Risktvåan

Halkbana i Skellefteå, och andra orter, är något som alla som vill ta körkort får besöka för att klara risktvåan, eller risk 2 bil som det också kan kallas. När det är dags att boka halkkörning är ett beslut som läraren på trafikskolan tar när eleven verkar redo och det passar in i utbildningen. Bokningen sker i samråd med eleven för att hitta en tid när eleven kan. 

Eftersom det inte krävs körkortstillstånd så kan man boka när man vill. Dock brukar körläraren önska en viss kunskap för att man ska få ut det mesta möjliga av utbildningen. Halkkörning är på 3 timmar exklusive raster och utförs i halkbanans bilar. Grupper om fyra till sex personer som kör samtidigt och blir inte bara utsatta för att köra på ett halt underlag utan det kan även finnas hinder som man ska undvika.

Hantera bil i halka

Bilarna som används på halkbanan är utrustade med lampor på taket som visar vilken pedal man trampar ner och idag kan man även sitta flera i bilen samtidigt, något man inte fick tidigare. Så det är både bilens agerande och vad som händer inuti bilen som man blir bedömd på när det gäller halkkörning.

Fler nyheter