Båten har det bäst på en marina
Det har ingen betydelse var i Sverige man som båtägare bor. Båten ska ha en båtplats. Det kan vara en enkel, tjärad brygga vid sjötomten eller en plats på en av de mer än 1500 fritidsbåtshamnar som finns runt om i landet. Ur ekonomisk synpunkt är det förstås bäst om man har egen brygga eller ett ställe, där den ligga för ankare. En hyrd båtplats i en hamn ger båtägaren chans att bli en del av den gemenskap som råder i hamnen.
Det är också oerhört praktiskt med en hamnplats, för då kan man få hjälp av grannarna i hamnen när båten ska ta upp för vinterförvaring på land och när den ska sjösättas. Det är ju betydligt mer besvärligt, om man har båten liggande vid egen brygga. Många båtägare drar på smilbandet åt honom (för det är alltid en han) som erbjuder sig gå främst och dra vid sjösätt och upptagning. Han gör det nämligen nästan alltid med slak lina.
När man har plats i en fritidsbåtshamn, eller marina som har blivit ett vanligt uttryck, har man också tillgång till service och reparation av både inom- och utombordare. Ofta finns även en segelmakare i närheten och det finns möjlighet att få hjälp med bottentvätt och skador på skrovet, oavsett om detta är av plast eller trä. Många marinor har dessutom samarbetsavtal med åkerier om transport på land av båtar. Båtägare i storstäder tvingas ofta köra långt från hemmet till sin båt, så det är en fördel om marinan ligger i närheten.
Beroende på hur stor marinan eller hamnen är, kan man få hjälp med mer avancerade arbeten som aptering, stora skrovreparationer på slip och rent av att bygga en egen båt. Många marinor drivs i dag av personer som är utbildade båtbyggare. Om du skulle fråga i din hamn, är det nästan säkert att innehavaren är tredje eller fjärde led av en familj inom varvsbranschen. Eller också är en som har arbetat i många år på ett varv.