Boka en bussresa för planetens skull

21 januari 2021 Lily_Hansen

Kommer ni ihåg den där gamla visan om den glada busschauffören? Han som är en man med glatt humör. Och har han inget glatt humör så är han heller ingen busschaufför. Det känns som att många busschaufförer borde ta efter den ramsan. På många bussresor man åker är busschauffören snarare en stressad och irriterad person. Som sitter och tjurar och muttrar åt passagerarna under hela resan. 

Fast det gäller nog faktiskt kanske mest bussresor inom stan. På stadsbussar. Det är ofta stor skillnad på en stadsbussresa i kollektiv regi jämfört med en organiserad bussresa. I alla fall när det kommer till busschauffören. De slipper trots allt jobba på en buss som luktar skunk med pendlande robotar som bara tittar ned i sina mobiltelefoner hela resan. 

En organiserad bussresa är en fantastisk idé. Det används för utflykter för skolor, äldreboende, fritidsgårdar och föreningar. Men man kan resa över längre sträckor med buss också. Det går bussar från Sverige till stora delar av Europa. 

 

Fördelar med bussresor

Visst, det är fullt förståeligt att du skruvar lite på dig åt tanken att åka buss från typ Stockholm ända ned till södra Frankrike. Det tar tid, det är riktigt. Det är en lång resa i buss. Omkring 24 timmar faktiskt. Det finns dock flera fördelar med att ändå ta bussen långa sträckor som du annars kanske hade valt att flyga. 

En av dessa fördelar är ur ett klimatperspektiv. Det är betydligt skonsammare för klimatet att åka buss än att åka flyg. Det är en anmärkningsvärd skillnad faktiskt. Så vill du göra en insats för att hindra vår kära planet från att brinna upp är det alltså bussen som gäller. Dessutom är det i regel betydligt billigare än andra färdmedel. Du kan spara mycket pengar på att välja bussen framför flyget. Eller för den delen att köra själv i en bil. 

Fler nyheter