Däck i Göteborg till vintern och sommaren

08 september 2020 jonas_olsson

Alla som har tagit körkort och gått igenom risktvåan, den så kallade “halkan”, vet vad det innebär att få vattenplaning och mer eller mindre tappa kontrollen över bilen. Där och då är det i en kontrollerad miljö, på en bred vägbana och med en trygg instruktör i radion. Läskigare är det på en smal väg i en allé mitt i vintern. Då gäller det att ha rätt däck på bilen, annars kan det gå riktigt, riktigt illa.  

 

Mycket är upp till föraren hur bilen håller sig på vägen, det lär man sig på körkortsutbildningen. Men man kan ju faktiskt hjälpa sig själv som förare genom att ge sig själv och bilen de bästa förutsättningarna. Det är därför vi har så kallade “sommardäck” och “vinterdäck” som enligt lag ska bytas inför varje säsong på bilen. De två olika säsongsdäcken hjälper din bil att fatta grepp på vägen beroende på om det är sommar- eller vinterklimat.  

 

Glöm inte reservdäcket

Att ha sommardäck på bilen och hamna i snöstorm eller i minusgrader köra på en väg med is kan vara förenat med livsfara. Därför ska vinterdäcken vara på senast 1 december. Utan undantag. Även om man bor i södra Skåne och man tror att man kan komma undan däckbytet tack vare en mild vinter. Det spelar ingen roll. Däck i Göteborg ska vara av vinterkaraktär i december precis som de ska vara i Kiruna.  

 

 

Att byta däck kan vara lite komplicerat. Därför kan man gärna lämna in sin bil på verkstaden när det är dags för däckbyten. Men det är förstås inget fel i att lära sig. Om olyckan är framme en dag och du får punktering så kommer du vara glad för kunskapen. Att hantera domkraft och spänna och lossa muttrarna kan vara livsavgörande. Men ha för guds skull då också ett reservdäck i bagaget.

Fler nyheter