En resa till skärgårdspärlan: Färja till Sandhamn

11 mars 2024 Karl Lindgren

editorial

I den yttre skärgården, där Östersjöns öppna hav möter Stockholms skärgårds karga klippor och sandstränder, ligger den anrika ödestinationen Sandhamn – en plats som lockar tusentals besökare varje år med sin unika skärgårdsmiljö, charmiga bykärna och livliga seglarscen. Att ta färjan till Sandhamn är en upplevelse i sig som erbjuder avkoppling, vacker natur och en försmak av den idyll som väntar. I denna artikel guidar vi dig genom allt du behöver veta för att planera din resa till Sandhamn, från att välja rätt färjealternativ till att utforska öns attraktioner.

Planera din resa

Ett besök till Sandhamn kräver lite planering eftersom det är beläget c:a 25 sjömil öster om Stockholm, vilket gör det tillgängligt endast via båt. Det finns flera färjealternativ att välja mellan, beroende på var din resa börjar och vilken typ av upplevelse du söker.

För de som reser från Stockholm finns det dagliga avgångar från Strömkajen, nära Kungliga slottet. Resan tar omkring 2-3 timmar och bjuder på en fantastisk kryssning genom Stockholms innerstad, förbi pittoreska skärgårdsöar och öppna havsvyer. Detta är ett perfekt tillfälle att se skärgården från dess bästa sida och kanske njuta av en fika eller måltid ombord.

Om du befinner dig närmare Värmdö kan du ta färjan från Stavsnäs vinterhamn, vilket är en kortare resa som tar ungefär 30-45 minuter. Denna rutt är ofta snabbare och ger dig mer tid på Sandhamn att utforska.

Specialkryssningar och charter

Det finns också möjligheter att boka specialkryssningar eller privat charter om du reser i en större grupp eller söker en mer personlig transportupplevelse. Dessa alternativ kan vara perfekta för event som bröllop, företagsretreater eller större familjesammankomster.färja till sandhamn

Upptäck Sandhamn

Sandhamn är mer än bara en destination; det är en upplevelse av skärgårdskultur, natur och avslappning. Ön har en lång historia inom sjöfart och segling, vilket märks i dess livliga marina atmosfär och välbevarade byggnader.

För seglingsentusiaster är Sandhamn paradiset. Här anordnas årligen den kända seglingstävlingen Gotland Runt, och det finns gott om möjligheter att hyra båtar eller delt i seglingskurer om man vill pröva på sjölivet. Sandhamns Seglarhotell erbjuder boende med marin anknytning och ligger i närheten av den livliga gästhamnen.

Naturälskare kommer att trivas på de många vandringsstigarna som sträcker sig över ön. Sandhamn är omgivet av naturreservat med rik flora och fauna. Ta en promenad till Trouville, öns populära sandstrand, eller utforska de vindpinade klipporna och de lummiga tallskogarna.

Njut av lokala delikatesser på någon av öns restauranger eller besök det lilla bageriet för färska bullar. Gå igenom de trånga gränderna i byn och upplev öns kulturarv genom att besöka Sandhamn museum eller delta i en guidad visning.

Sandhamn erbjuder ett varierat utbud av boendealternativ, från lyxiga hotell till charmiga bed and breakfast. Många besökare väljer att övernatta för att fullt ut uppleva öns skönhet och lugn. Det finns boenden som passar alla smaker och budgetar, och det rekommenderas att boka i förväg, särskilt under sommarmånaderna när efterfrågan är som störst.

Planera din återresa

När det är dags att återvända till fastlandet har du möjlighet att igen njuta av den avslappnande färjan tillbaka. Kontrollera tidtabellerna för avgångar och se till att du har god tid på dig att ansluta till eventuella kollektivtrafikalternativ eller din egen bil.

Om du letar efter färja till Sandhamn, kan vi starkt rekommendera Roslagens Sjötrafik. Som avslutning på din planering och för att säkra en problemfri resa till Sandhamn, rekommenderas det att besöka Roslagens Sjötrafik för uppdaterad information om tidtabeller, biljettpriser och specialerbjudanden. Där kan du enkelt boka din resa till denna oas i skärgården och börja se fram emot en oförglömlig upplevelse i en av Stockholms mest älskade skärgårdsdestinationer.

Fler nyheter