När behöver man byta kamrem?

08 januari 2020 jonas_olsson

Det går inte att komma ifrån att kamremmen är en av bilens viktigaste delar. Går kamremmen sönder så fungerar inte bilen, eller rättare sagt motorn. Så det går att jämföra kamremmen med bilens hjärta. Kamremmens funktion är att överföra kraften från vevaxeln till kamaxeln. Så kamremmen ser till att motorn fungerar och synkroniseras som den ska. 

Som det framgår är det viktigt att kamremmen är i gott skick. Det är inte helt lätt att byta kamrem själv. Det krävs gott om utrymme och bor man i centrala Stockholm kan det vara ett problem. Därför är det lättare att vända sig till verkstäder som sköter kamremsbyte i Stockholm.  

 

Hur ofta behöver man byta kamrem?

Kamremsbyte är dyrt, det går inte att komma ifrån att det är många tusenlappar som ska pytsas in. Det är rekommenderat att byta kamrem efter varje gång man kommit upp i 12 000 mil. Det kan gå längre men det är oftast inte värt att vänta. Kamremmen kan hålla upp mot 18 000 mil men det finns ingen garanti. Priset för kamremsbyte kan vara väldigt olika beroende på bilmärke och bilmodell så det är alltid bäst att fråga flera verkstäder om offert innan man lämnar in bilen.

 

 

Kan man sköta bytet själv?

Det går att byta kamrem själv. Det som krävs är att man är händig och vet hur man mekar med bilar. Det är inte det första man ska ta sig an som nybörjare så att säga. Ska du ge dig på att byta kamremmen själv ska du börja med att läsa på i bilens instruktionsbok. I den ska det stå allt du behöver veta om kamremmen till just din bil. Det gäller att se till att köpa rätt kamrem och följa instruktionerna för bytet. Du behöver ha en hel del verktyg hemma och såklart ha tungan rätt i mun. 

Fler nyheter