Slarva inte med bilservicen

08 januari 2020 jonas_olsson

Handen på hjärtat – hur länge sedan var det egentligen den där servicelampan på bilens instrumentpanel började lysa? Några veckor, månader eller kanske t.o.m. snart ett år? Fullt förståeligt. Att lämna bilen på service är verkligen inte den roligaste utgiften i världen, och det är inte ovanligt att många skjuter på det så länge det bara går. Men – att slarva med bilservicen kan medföra riktigt tråkiga och kostsamma konsekvenser. Regelbunden service säkerställer nämligen att viktiga grejer som olja, filter och bromsar är i gott skick och fungerar som de ska. 

 

Hur ofta ska bilen servas?

Olika bilar kan ha olika serviceintervall beroende på t.ex. årsmodell, miltal och vad som krävs för att nybilsgarantin ska gälla. På nyare bilar tänds en lampa på instrumentbrädan som talar om när det börjar dra ihop sig för service, så att du slipper hålla reda på det själv. Saknas den funktionen kan du istället kika i bilens servicebok. I den registreras varje genomförd bilservice, och du ser enkelt vilket intervall som gäller för just din bil. En bilservice må vara kostsam och kommer sällan lägligt, men din bil utsätts också för rejält slitage när den rullar på vägarna och är mycket väl värd slantarna för en service då och då.

Boka tid hos din bilverkstad

När det är dags att serva bilen är det också dags att boka tid hos verkstaden. Beroende på var du bor och vilken tid på året du önskar få bilen servad, kan det eventuellt vara lite tajt att få tid precis när du önskar. Ett tips är därför att vara ute i god tid, samt att höra dig för med några olika bilverkstäder i krokarna. Bor du i Stockholm och behöver boka tid för bilservice? Kolla med t.ex. Mekonomen bilverkstad i Tyresö – en välkänd och riktigt bra verkstad strax söder om stan.

Fler nyheter