Soliga sommar

06 maj 2019 Cecilia Olsson
Soliga sommar

Äntligen är sommaren på gång med härliga dagar på stranden, ljumma kvällar och brunbränd hud. Visst är det fint när man får den där solkyssta looken och man känner sig lite mer självsäker att ta på sig bikinin eller badbyxorna när man fått en brunare ton på kroppen. Men som de flesta vet så kan det också vara väldigt farligt med dessa härliga solstrålar. Många är redan duktiga på att smörja in sig med solskyddsfaktor när man ska till stranden eller spendera en heldag ute i trädgården. Det man kanske inte tänker på är strålningen som letar sig in genom fönster när man är hemma eller sitter i bilen.

Med solfilm på bilen eller husets fönster förhindrar man den skadliga UV-strålningen med upp till 99% och uppnår en behaglig temperatur i bilen, bostaden eller i lokalen. Solfilmen hindrar även möbler och föremål från att blekna och det finns många färgtoner att välja bland. Jag har hittat bra solfilm i växjö till mina bilrutor och känner mig nu trygg i att barnen kan sitta i bilen utan att riskera att utsättas för skadlig UV-strålning. Vilket är perfekt då en lång bilresa ner till Frankrike är inplanerad till sommaren. 

Det är som sagt UV-strålningen från solen som är skadlig. Man räknar strålningsstyrkan i något som kallas UV-index. Var man ligger på den skalan varierar från säsong, tider på dygnet och vädret. Under sommaren ligger UV-index i Sverige på mellan 4-7, jämförelsevis ligger länder nära ekvatorn på runt 15 och en decemberdag i Thailand ligger på ca 12. Har man ljus hy så kan det räcka med en kvart i solen där det är ett UV-index på 12 för att man ska bränna sig. Ett tips för att se om det är stark strålning utan att veta UV-index är att titta på sin egna skugga, är den kortare än en själv så är strålningen stark.

Historiskt sett så har vi inte alltid varit ute efter att få brunare hy. Före den industriella revolutionen ansågs man ha högre status om man hade ljus hud eftersom solbränna förknippades med de som arbetade utomhus, exempelvis bönder. Detta ändrades i början på 1920-talet i samband med modeindustrin och nya ideal. På 60-talet då charterresor tog fart blev den solbrända huden en statussymbol och på 80-talet syntes solarier på de flesta orter då man nu skulle vara solbränd året om. Dock avvecklades de flesta och idag ser man knappt några solarier i städerna längre efter forskares larm om ökad risk för cancer. Men trots dessa larm solar vi lika mycket utomhus, vi har bara blivit mer noggranna att smörja in oss med solskyddsfaktor. 

Antalet fall av hudcancer ökar i Sverige. Det är så pass att malignt melanom och övrig hudcancer är den cancerform som ökar snabbast. Den största riskfaktorn för hudcancer är solens skadliga UV-strålning. Hudcancer kan ta flera år att utvecklas så se till att hålla koll på misstänkta prickar och hudförändringar och tänk på dessa fyra viktiga tips:

Undvik att vara i direkt solljus då solen är som starkast (mellan kl 11-15).

Använd solskyddsfaktor, täckande kläder och hatt.

Skydda ögonen med solglasögon.

Sola inte solarium.

 

Fler nyheter